Öggwald

- en vidareutveckling av den traditionella gungstolen

Öggwald finns i två varianter. Basmodell och Deluxe. Det är i grunden samma konstruktion men Deluxe har Rock-stop mekanik som gör att man kan låsa gungrörelsen i två olika lägen, ett Tv-läge och ett Power-nap läge. Basmodellen saknar Rock-stop och är därför mer lik en traditionell gungstol.

Asymmetriska medar

Oavsett vilken variant man väljer är båda väldigt lätta att gunga. Detta mycket tack vare de asymmetriska medarna. Radien på medarna blir mindre ju längre bak man gungar och hjälper på så sätt till i rörelsen. Det räcker att flytta händerna fram och tillbaka på armstöden för att få igång rörelsen.

Fördelar

Det finns flera fördelar med Öggwald jämfört med en traditionell, stillastående fåtölj. Öggwald fångar upp kroppen tidigare och högre upp när man sätter sig, till skillnad från en statisk fåtölj med lägre sittpunkt. Detta är en stor fördel för de som har ryggproblem eller andra rörelsehinder. Kroppen får även en lättare form av massage när man flyttar tyngdpunkten med stolens rörelse. Det hjälper blodcirkulationen, speciellt för benen. Fåtöljen är också mycket enkel att kliva ur då man bara lutar sig lite framåt och sätter ner fötterna.

Rock-stop mekanik

Med Rock-stop mekaniken kan man låsa gungfåtöljen i två olika lägen. I det första läget låses gungningen om man vill fokusera på t.ex. tv:n eller arbete, i det andra läget ligger man mera tillbakalutad i ett viloläge. Man kan även gunga fåtöljen med hjälp av mekaniken. Rock-stop är tillverkat av rostfritt stål och har kullager i övre och undre tvärstag.

Dynor i läder, ulltyg eller välj själv

Om man vill ha läder finns svart och konjaksbrun att välja mellan. Ulltyg finns i fyra olika kulörer, svart, orange, marinblå och mörkgrön variant. Har man andra önskemål om klädsel finns alltid möjlighet att besöka tapetsören och välja ut ett eget tyg. Nackkudde, armstöd och benstöd är samma på alla Öggwald, svart läder och naturell fårull på nackkudde. Nackkudden är stoppad med Memoryfoam och formar sig behagligt efter huvud/nacke.

Bordsskiva

En mindre bordsskiva går även att beställa. Bordet förvaras baktill på medarna och kläms fast ovanpå armstöden när man använder bordet. Bordet är perfekt för arbete med ex. en laptop eller fika.

Golvskydd

Undertill på medarna sitter läderband infällda, ca 3 mm tjocka. Läderbanden skyddar inte bara golvet utan har även en ljuddämpande effekt.

Video

Demopresentation av Öggwald med alla finesser förklarade av konstruktören Örjan Åberg.

Bra för hälsan

Studier visar att en gungstol kan göra väldigt mycket nytta när det gäller fysisk och psykisk hälsa. Gungandet är en form av massage som stimulerar balans och blodcirkulation och lindrar smärta, speciellt ryggproblem. Gungstolen fångar upp kroppen tidigt när man sätter sig och låter ryggen falla tillbaka i ett behagligt läge som minskar trycket på diskarna. Gungstolens lugnande rörelse hjälper även mot stress och kan komma till stor nytta för föräldrar med små barn som har svårt att somna.